Med internasjonalt blikk på Skreifestivalen 2019

8 representanter fra internasjonale turoperatører i Spania, Frankrike, Storbritannia, Nederland og Sverige, samt to innkommende agenter for internasjonale turister i Norge, besøkte i år Skreifestivalen for å se om dette kunne være et interessant reisemål for deres kunder.

Utfordring med været

Det ble dermed ei stor utfordring for arrangørene da høydepunktet på turen ble avlyst pga. dårlig vær. Det var første gang i Skreifestivalens historie at dette skjedde. Vandsøyadagen – med båttur ut til fiskeværet for å se det tradisjonelle fiskemottaket til Rørvik Fisk i full aktivitet, er en unik, eksotisk og autentisk opplevelse – enten man er lokal eller tilreisende fra inn- og utland.

Nytt program på rekordtid

Lokal koordinator for visningsturen var Kystmuseet Norveg ved Anne Grete Walaunet, og Næring i Ytre Namdal IKS har bidratt både økonomisk og som vertskap/guide på engelsk. Et nytt program ble sydd sammen i en fei, og med smidige samarbeidspartnere som Rørvik Fisk, Henry Flosand og Kysthotellet Rørvik, gikk det veldig greit.

Oppstart på Kysthotellet Rørvik

Dagen startet med informasjonsmøte og film som ble innspilt på fjorårets Skreifestival – en fantastisk filmsnutt som dere kan søke opp på nettet. Den viser kokken Thomas Borgan i leting etter de beste råvarene matregionen Ytre Namdal har å by på, samt tilberedelse av 4-retters middag i Heimbrygga. En perfekt teaser for denne gjengen som etterhvert skulle på 6-retters med samme kokk på samme sted!

Nordbruket istedet for Vandsøya

Turen gikk etter dette til Rørvik Fisks Nordbruket i Rørvik. Der fikk de se fiskemottaket, salteriet, fikk nærkontakt med de forskjellige fiskesortene og lært om forskjellen mellom kysttorsk og skrei. De var skjønt enige om at Kristian Kjørseng utøvde en fantastisk rolle som vertskap og omviser, og de viste mye interesse og tok mange bilder. I og med at det var lite levering av fisk pga. været, var det et flott at lærer Einar Dekkerhus med elever sa ja til å komme innom med YNVSs skolesjark. De leverte fangsten de hadde fått i morgentimene i Nærøysundet. For de besøkende ble dette en autentisk og eksotisk opplevelse de satte stor pris på.

Tett på naturkreftene

Litt spesielt er det kanskje at mens det protesteres kraftig mot vindkraft mange andre steder, har vindmølleparken på Vikna blitt en turistattraksjon. Turoperatørene fikk komme nærmere naturkreftene i trygge omgivelser med en guidet busstur ‘The power of Norway’ til vindmølleparken. Det var ikke tvil om at båttur ute på råsa ikke hadde vært så trivelig for den som er uvant. Lunsj til fantastisk panaromautsikt var det inne i visiningshuset. Avdelingsleder for Kystmuseet Norveg, Rune Balle, hadde reist opp i forveien for å forberede nydelig fiskesuppe med flatbrød. Der kunne man nyte utsikten over skjærgården i all sin prakt, mens vinden rev og slet i veggene.

Historisk omvisning på Kystmuseet Norveg

Vel tilbake i Rørvik fikk gjestene først omvisning i utstillingen i Norveg. Deretter tok Linn Ofstad i tjenestejenta Pænella’s skikkelse gjestene med tilbake i tid med fortellerteateret i de øvrige historiske byggene til museet. Hennes fantastiske formidlingsevne lokket fram både latter og tårer hos gruppen. Daglig leder i NYN, Renate Strand, hoppet også inn i et historisk kostyme og improviserte som Betsy Bergs selskapsdame, og avsluttet med guiding, kaffe, te, læms og gommi i Kaffistova på Berggården.

En liten oppmerksomhet de satte ekstra pris på, var at de fikk utdelt hvert sitt par av strikkede ullsokker. Disse var egentlig tiltenkt å utdeles på Vandsøya, hvor man tar av seg på føttene når man skal inn i Fiskarheimen. For oss nordmenn er jo det forståelig, men for mange utenlandske besøkende er dette svært uvant.

En smaksopplevelse uten like

Etter noen timers pause, og litt ølsmaking av lokalt trøndersk håndtverk på Norveg, kom dagens høydepunkt. Det var pop-up-restaurant med Rørvik Fisk i samarbeid med kokken Thomas Borgan og medhjelpere. 6 retter ble til en utsøkt nytelsesreise i maritime omgivelser på Heimbrygga med både ‘mmmm’, sukk og stønn. Flere uttalte at dette var den beste maten de noen gang hadde smakt! De var også imponerte over innsatsen til de unge elevene fra kokkelinja på YNVS som hadde vært sammen med kokkene hele dagen.

Begeistrede gjester

Et lite innblikk i vår stolte historie og identitet, kunnskap om viktigheten av havets ressurser, smaken av de fantastiske råvarene våre, en imponerende skjærgård uansett vær og ekte ytternamdalsk gjestfrihet, gjorde at gjestene tok kvelden med begeistring i blikket. La oss håpe at de sprer ordet.

Visningsturen er forøvrig et resultat av samarbeid med Visit Namdalen og Trøndelag Reiseliv i forkant av Norwegian Travel Workshop, som i år går av stabelen 1.-5. april i Ålesund. Messen er en av Norges største arenaer for salgsmøter og nettverksbygging for reiselivsnæringen, og visningsturer blir arrangert både før og etter selve arrangementet.