Økobønder ønsker å utvide

Mange nordtrønderske økobønder ønsker å øke produksjonen sin i årene framover, viser tall som Trøndelag forskning og utvikling AS (TFOU) har innhentet på oppdrag fra fylkesmennenes landbruksavdelinger.



– Trøndelag er en svært viktig region for økologisk produksjon, og står for en fjerdedel av det økologisk dyrkede arealet i landet, sier Gunnar Nossum i TFoU.

Trøndelag har til sammen 440 økobønder som driver økologisk landbruksproduksjon på totalt 115 000 dekar. En av tre norske produsenter av økologisk melk og storfekjøtt med ammekyr holder til i Trøndelag. På oppdrag fra Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i henholdsvis Sør- og Nord-Trøndelaghar TFoU spurt over halvparten av trønderske økobønder.

Les mer om undersøkelsen på www.tfou.no.

I Nord-Trøndelag produserer halvparten korn eller oljevekster, mens dette er noe mindre vanlig i Sør-Trøndelag. Halvparten av kornbøndene ønsker å opprettholde produksjonen sin slik den er i dag, mens omtrent 20 prosent ønsker å øke kornproduksjonen. 30 prosent vil avvikle eller redusere omfanget av produksjonen.

90 prosent av økobøndene i begge fylkene produserer grovfor på bruket sitt, ofte i kombinasjon med husdyrhold. 25 prosent av bøndene driver ammekuproduksjon, og disse produsentene ser veldig lyst på framtida.

– Svært få av ammekuprodusentene planlegger å redusere eller avvikle drifta, og halvparten ser for seg å øke produksjonen. Dette understreker hvor viktig Trøndelag er i produksjonen av norsk økologisk storfekjøtt, sier Gunnar Nossum.