Samarbeid mellom YN-bedrifter bak knallblå innovasjon

Oppdrettsgigantene Marine Harvest og Cermaq tar nå i bruk et ny og effektiv ringvasker. Den selvgående roboten er et resultat av vellykket innovasjonssamarbeid mellom gründerbedriften Mekon AS og serviceselskapet KB Dykk AS.Gründer og daglig leder Ivar Sandneseng har allerede hanket inn en rekke næringslivspriser. Foto: Torkil Marsdal Hanssen
Gründer og daglig leder Ivar Sandneseng har allerede hanket inn en rekke næringslivspriser. Foto: Torkil Marsdal Hanssen

Robotutvikleren Mekon AS har skapt rengjøringsflåten RV-1 gjennom et tett innovasjonssamarbeid med serviceselskapet KB Dykk AS. Rengjøringsflåten som i dag lanseres på det kommersielle markedet, er dermed en hel-ytternamdalsk nyvinning.

Bedre enn tidligere løsninger

RV-1 er selvbærende og har en egen fremdriftsordning. Den kan opereres fra servicebåter med hydraulikk og vaskepumpe installert. Innovasjonspartnerskapet med KB Dykk AS har gitt flere nyvinninger som effektiviserer ringvaskingen. Rengjøringsflåten er designet slik at flyteringen kan rengjøres også når den er fortøyd. Så fremt noten er fjernet, kan ringene dermed rengjøres i eksisterende anlegg.

Se video av RV-1 i aksjon her: https://youtu.be/co98zjFCGd4

KB Dykk AS gjennomførte de siste av en rekke omfattende tester av ringvaskeren sist uke. Serviceselskapet er godt fornøyd med både vaskeresultat og selve vaskeprosessen.

– I denne testen ble en 120 meter Polarcirkel Ø400 millimeter 100 prosent rengjort på under 30 minutter. Dette er betydelig raskere og bedre enn de løsningene som har vært tilgjengelige til nå, sier daglig leder Ola Krystad i KB Dykk AS.

Selskapet utruster nå servicefartøyet KB Marine med ringvaskeren fra Mekon AS, og vil bli brukt til rengjøring av samtlige ringer hos Marine Harvest region nord. KB Dykk AS har bestilt ytterligere en ringvasker, som skal benyttes om bord på Holmtun som går i oppdrag for Cermaq Finnmark.

Innovativ gründerbedrift

Ingeniør Ivar Sandneseng (29) står bak robotutvikleren Mekon AS. Selskapet utvikler innovative løsninger og produkter til havbruksnæringen på sjø og land, gjennom samarbeid mellom næringsaktører og egne fageksperter og problemløsere. Innovasjonsprosessene har som mål å gi nye produkter som kommer hele næringen til gode.

Nyskaping og utvikling Ytre Namdal IKS har tidligere bistått Mekon AS med nettverk og markedskontakter i havbruksnæringen. Gründerbedriften har allerede vunnet flere priser. Ivar Sandneseng er også å finne på E24s liste «Ledertalentene 2015».