Sommerens opplevelsestur fra Brønnøysund til Leka og Rørvik!

På ettermiddagen søndag 28. juni er det klart for første ordinære tur på den nye opplevelsesruta Brønnøysund – Leka – Rørvik. Det med hurtigbåten MS Kingen, som vil gjøre både sagaøya og øyriket Vikna lett tilgjengelig for publikum med utgangspunkt på Sør-Helgeland.Sommerens opplevelsestur innebærer eksklusiv tilgang til «jordens indre», det ved at første anløp etter passering Torghatten, Helgelandsflesa og Melsteinen blir Leka. Sagaøya som i 2010 fikk æren av tittelen Norges geologiske nasjonalmonument.

Og selve ideen til det nye turisttilbudet mellom Sør-Helgeland og Namdalskysten ble unnfanget på Leka; det ved at ildsjeler som også er engasjert i prosjektet Trollfjell Geopark stakk hodene i hop.

LES MER: Kast loss!

– En fantastisk begivenhet for kommune og videre utvikling av reiselivet på Leka. Nå får vi en godt tilrettelagt tilførsel ved at MS Kingen vil gå i fast rute, sier ordfører Per Helge Johansen i Leka.

Onsdag la ordføreren og de andre ildsjelene ut på jomfruturen med MS Kingen, både for å teste ut farkostens kvaliteten og for å ta en kvalitetskontroll på opplevelser og guiding.

Guidet tur med buss

Kingen11_edit
Per Helge Johansen er ordfører i Leka – og en av de som tok båtruta fra idé til konkret opplevelse.

I perioden søndag 28. juni til søndag 2. august vil turen starte hver lørdag og søndag fra Brønnøysund om ettermiddagen. På Leka blir det halvannen times stopp med mulighet for guidet rundtur med buss til en rekke av øyas fantastiske attraksjoner; deriblant berømte Ørnerovet. Og ettersom hele veien rundt Leka nå har fått fast dekke, er den ferden også meget behagelig.

Leka kommune satser aktivt på å utvikle reiselivet i regionen, både gjennom eget prosjekt og via Trollfjell Geopark – som også er støttet av NYN (Nyskaping og utvikling Ytre Namdal).

– Den nye båtruta knytter sammen to regioner til ett sterkt reiselivsprodukt. For slik satsning er det grunnleggende viktig med et godt og sammenhengende transporttilbud. Det får vi gjennom den nye opplevelsesruta, sier Kristin Floa – prosjektleder for reiselivssatsingen i Leka.

MS Kingen har kapasitet til 48 passasjerer og det er mulighet til å booke etapper både til Leka og videre til Rørvik. Hurtigbåten fortsetter til Rørvik etter rundturen.

Viknas flotte kystkultur

Da er muligheten både å ta hurtigruten tilbake til Brønnøysund – eller kanskje en overnatting i kystbyen Rørvik, for eventuelt besøk på kystkultursenteret Norveg – eventuelt et besøk i det statlig fredede kulturmiljøet Sør-Gjæslingan dagen etter. Og videre; det er også fullt mulig å ta en overnatting eller to på Leka.

Søndag og mandag morgen går MS Kingen i retur fra Rørvik via Skeishavna på Leka til utgangspunktet Brønnøysund. I forbindelse med nordgående tur er det også greit å ta eventuell retur med sørgående hurtigrute fra Brønnøysund på ettermiddagen.

Kingen02_edit– Reisende som kommer fra Rørvik kan for eksempel leie sykkel og ta turen til Torghatten. Etter noen timer med opplevelser i Brønnøy er det klart for behagelig sjøreise tilbake til utgangspunktet, sier Audhild Bang Rande.

– Målsettingen er å holde turistene lengre i regionen, og tenker jeg både Sør-Helgeland og Namdalen. Samlet gir denne «pakken» tilgang til et utrolig øyrike, fantastisk geologi og attraksjoner, sier Audhild Bang Rande som jobber med reisemålsutvikling for Sør-Helgeland regionråd.

Mulighet for sykkelfolket

Båtruta kan også bestilles kun som transport for syklister og andre som kan tenke seg mellom Rørvik – Leka – Brønnøysund.  Bestilling gjøres enkelt via nettsiden til kystriksveien.no

Daglig leder Marit Dille i NYN er forventningsfull til at opplevelsesruten som vil være interessant for reisende både på Namdalskysten og Sør-Helgeland. Videre en samlet flora av tilbydere.

– Slik kommunikasjonene så langt har vært rigget, framstår Leka og Vikna i reisesammenheng som godt bevarte hemmeligheter. Nå har vi forventning til at sommerens ordning med opplevelsestur kan åpne markedet for et bredt spekter aktører. Deriblant gjennom Trollfjell Geopark, som også samler Sør-Helgeland og Leka med tanke på nye varige strukturer, framholder Marit Dille.