Kast loss!

En ny båtrute mellom Brønnøysund og Rørvik gir nye muligheter for næringslivet i Ytre Namdal. Nå er alt klart for jomfruseilasen.Ideen om en opplevelsesbasert båtrute på strekningen Rørvik – Leka – Brønnøysund ble lansert i 2014. Gjennom NYN-prosjektet «Utvikling av en opplevelsesbasert båtrute mellom Rørvik, Leka og Brønnøysund» har reiselivsaktører på begge sider av fylkesgrensa utviklet et konkurransedyktig og opplevelsesrikt båttilbud mellom Rørvik og Brønnøysund i turistsesongen. Søndag 28. juni legger M/S «Kingen» ut på den første ordinære turen langs den eventyrlig vakre kysten mellom Brønnøysund og Rørvik.

LES MER: Båtrute for store opplevelser

Knytter opplevelsene sammen

3. juni inviteres representanter fra kommunene, bedrifter og andre samarbeidspartnere til en testseilas. Akkurat som på de ordinære seilasene legges det opp til en stopp på Leka – med guidet rundtur blant øyas av fornminner og makeløse geologi.

IMG_7553_edit
Leka virkelig noe helt for seg selv: I tillegg til en aldeles makeløs og spektakulær geologi er Norges nasjonale geologimonument velsignet med 10 000 års bosetningshistorie, en rik sagaskatt og over 400 registrerte fornminner. Når alt dette krydres med et sensasjonelt ørnerov og et statlig utvalgt kulturlandskap er det lett å forstå hvorfor øya er sentralt stoppested på den nye båtruta.

Leka kommune har satset aktivt på å utvikle eget reiseliv, både gjennom eget reiselivsprosjekt og gjennom NYN-støttede Trollfjell Geopark.

– Den nye båtruta knytter sammen to regioner til ett sterkt reiselivsprodukt. For reiselivssatsingen er det grunnleggende viktig med et godt og sammenhengende transporttilbud. Det nytter ikke å bygge opp gode opplevelser uten god infrastruktur, sier Kristin Floa, prosjektleder for reiselivssatsingen i Leka kommune.

LES MER: Leka i sentrum

 

Reiselivet må utnytte mulighetene

Også nord for fylkesgrensa ser man fram til at regionene knyttes tettere sammen.

– Vi håper at båtruta vil bidra til å holde turistene lenger i regionen, og da tenker jeg både på Sør-Helgeland og Namdalen. Sett under ett kan regionen ta en posisjon som et fantastisk øyrike med en unik geologi. Båtruta bidrar til å gjøre disse opplevelsene mer tilgjengelige, sier Audhild Bang Rande, som jobber med reisemålsutvikling for Sør-Helgeland regionråd.

Med den nye båtruta kan reisende velge avgang fra både Rørvik og Brønnøysund. Begge veier er det lagt opp til enkel retur med hurtigruten. Tilbudet er også ypperlig i kombinasjon med kortere og lengre sykkelturer, mener Bang Rande.

– Reisende som kommer fra Rørvik kan for eksempel leie sykkel og ta turen til Torghatten. Etter noen timer på to hjul er det klart for en behagelig sjøreise tilbake til utgangspunktet, sier Bang Rande.

Sykkelutleie er også tilgjengelig i Rørvik og på Leka.

opdal_torghatten
Opplevelsene står i kø for de som velger sjøveien mellom Rørvik og Brønnøysund.

 

Både Floa og Bang Rande melder om stor interesse og positivitet rundt det nye tilbudet.

– Vi håper og tror at responsen vil bli god. Men vi er helt avhengige av at reiselivsaktørene er gode til å markedsføre tilbudet, understreker begge.

Satser på reiselivseffekten

Reiseliv er ett av fire satsingsområder for NYN. Siden oppstarten i 2010 har omstillingsforetaket i Ytre Namdal støttet lokale reiselivsaktører med 3,5 millioner kroner i økonomisk støtte til utvikling av reiseliv og opplevelsesbasert næring. Til sammen har støtten fra NYN utløst 11,2 millioner kroner i prosjektmidler, fordelt på 44 små og store reiselivsprosjekter i Nærøy, Vikna og Leka. I tillegg bidrar NYN med tilførsel av kompetanse og tilrettelegging for nettverksbygging mellom aktørene i næringa.

– Ringvirkningene fra reiselivet er viktige på flere plan. Økt turisme bidrar mange steder til å opprettholde tjenestetilbudet i utsatte utkantsamfunn. Et aktivt og oppegående reiseliv er også med på å gjøre oss mer attraktive som bo- og jobbregion. Vår satsing på reiseliv er derfor et verktøy for å nå viktige mål om økt matproduksjon, bedre rekruttering og flere arbeidsplasser i regionens felles næringsstrategi, sier NYN-leder Marit Dille.

Vil du oppleve alt det fantastiske som Namdalskysten og Sør-Helgeland har å by på? Bestill båtbillett her!

båtrute_ill_kystriksveien_reiseliv
Den nye opplevelsesruta markedsføres allerede tungt av turoperatør Kystriksveien Reiseliv. Skjermdump: Kystriksveien Reiseliv