Krydrer suksessoppskriften

Siden den spede oppstarten for 17 år siden har Skreifestivalen i Vikna utviklet seg til å bli en fullskala kulturfestival. Før årets store matbegivenhet har arrangøren tilsatt litt ekstra krydder til suksessoppskriften.Skreifestivalen startet allerede i 1998, da som en enkelt skreidag i en stålhall på havna i Rørvik. 17 år senere legger festivalen beslag på hele fem dager for å hylle arten som er grunnlaget for næring, opplevelser og identitet for kystfolket mellom som bor mellom Utvorda og Leka.

De minste tyvstarter…

Under mandagens offisielle programslipp for Skreifestivalen 2015 var representanter for de aller fleste programpostene til stede. Og de er ikke så rent få, viser det seg. Blant annet er et stort antall barnehage- og skolebarn fra både hele Ytre Namdal sterkt representert når skreiens årlige kjærlighetsreise til Vikna-værene skal feires. Satsingen i kategorien «barn og ung» kommer til uttrykk allerede onsdag 11. mars, når de eldste barnehagebarna fra Vikna, Nærøy og Leka skal på «studietur» for å komme tettere innpå skreien. Nøyaktig én uke senere starter Barnas Skreifestival med teaterforestilling, «skrei på pinne» og rogntog gjennom kystbyens gater. Barnas Skreifestival er åpen for alle barn mellom fire og seks år.

– Dette er en fin måte å formidle lokalhistorie og kystkultur til de minste på, sier Kystmuseets Linn Ofstad – under Skrefestivalen bedre kjent som tjenestejenta Magda.

Flere hundre skolebarn vil dessuten danne rammen for den storstilte åpningsseremonien fredag 28. mars. Samtidig avsløres det hvem som etterfølger Guron i Borgem, Barbro Hasfjord, Sjø-Sara og «kvardagskvinnfolkan» Oline og Olda som årets historiske kvinneskikkelse fra Namdalskysten.

Bestill i tide!

Skreifestivalen handler selvsagt også om matopplevelser i verdensklasse. I løpet av festivaldagene skal bordsettinger både på Heimbrygga, Leia, Kysthotellet og Norveg skal sørge for at man ikke trenger å kjenne på sulten særlig lenge.

For de som ønsker en virkelig kortreist matopplevelse er en reise til selve episenteret for den lokale skreifangsten definitivt et forlokkende alternativ.

– Vi har fokus på kvalitet i hele verdikjeden, og det er i Vandsøya at det hele starter. Derfor gjentar opplegget med en tur til Vandsøya for de som ønsker det. Når vi åpner opp mottaket får publikum en unik mulighet til å komme tett på produktene. Dessuten blir det servert skreimåltid i Fiskarheimen, avslører Sunniva Nicolaisen i Rørvik Fisk AS.

Stort mer kortreist servering skal en med andre ord lete lenge etter, og arrangøren sørger også for sjøverts befordring fra Kjønsøyvågen og ut til fiskemottaket sørvest i Vikna, med avganger hver hele time mellom fra klokken 13:00.

– Her lønner det seg å være tidlig ute. Tidligere har vi hatt smekkfulle båter på alle avgangene, opplyser styreleder Anne Grete Walaunet i Skreifestivalen SA, som understreker at det også er mulig å ta turen på egen kjøl.

For de som foretrekker kystbyens bekvemmeligheter er det også i år muligheter for en god skreihandel i markedsgata. De besøkende oppfordres til å ta med seg «storpængboka», for det er i det hele tatt mulig å gjøre mange kupp på Feskarbondens marked.

IMG_0414
Faglige samlinger: Jahn Tharaldsen (til venstre, Vikna næringsforening) og Turid H. Finne (Nærøy Næringsforening) arrangerer åpent næringsseminar. Alf Ebbe Andersen (Visit Namdalen) inviterer til reiselivsdag.

Mat og tilhørende opplevelser står også i sentrum i den faglige delen av festivalprogrammet. Det hele innledes med et NYN-initiert næringsseminar på Norveg onsdag 18. mars, hvor man blant annet får høre om Matregionens ambisjoner for den neste tiårsperioden. Seminaret er åpent for alle med interesse for næringsutvikling og vekstrategier i Ytre Namdal. To dager senere inntar reiselivsnæringa Norveg for å dele erfaringer og markere inngangen til en ny sesong på Namdalskysten.

LES MER: Reiselivet får sin egen dag

Rikholdig kulturmeny

På kulturfronten står det heller ikke stille. Kulturprogrammet toppes av Vidar Johnsen, som henter fram det beste fra 30 år som Vamp- og soloartist under fredagskonserten i Rørvik samfunnshus. På Norveg åpner fotokunstner Ann Iren Jamtøy utstillingen «Havets Døtre», mens kyst-forfatter Torvald Sund inviterer til bokkveld med servering i Borgstua på Vikna folkebibliotek. Utestedet Rederiet sørger på sin side for å få fart på rockefoten når bandene Bush-Brun og Sugar Louise entrer pubscenen.

Har vi da glemt noe? Helt sikkert. Rorbupub med museumsskrøner i Heimbrygga, blant annet. Gospelkonsert, seniortreff, fiskekonkurranse, rorbupub, engelsk fotball på storskjerm, quizer…I det hele tatt: Det har skjedd en hel del på festivalfronten siden den første skreidagen i 1998. Skreien er fortsatt hovedretten, men under Skreifestivalen 2015 skal det heller ikke mangle på kulturelt krydder.

Klikk her for å lese hele programmet.