Skreien – en viktig næringsutvikler

Ikke noe annet sted sør for Lofoten har skreifisket hatt større betydning enn i Ytre Namdal. I mars hylles den viktige naturressursen på Skreifestivalen, som denne gang løfter fram skreiens betydning for regionens næringsliv.Skreifestivalen er en mat- og kulturfestival med den utsøkte råvaren skreien i sentrum. Skreien har vært viktig for folket her i århundrer – og er det fortsatt.

RemiHatland_Løkkhaugfoto_650
– Skreifestivalen setter ei viktig næring – og regionen – på kartet. Jeg håper det kommer folk fra hele Trøndelag – ja, fra hele landet – til Rørvik disse dagene, sier leder Remi Hatland i Vikna og omegn fiskarlag. Foto: Lene Løkkhaug/Rørvik Fisk.

Mat, kultur og næring
– Skreifestivalen setter ei viktig næring – og regionen – på kartet. Jeg håper det kommer folk fra hele Trøndelag – ja, fra hele landet – til Rørvik disse dagene, sier leder Remi Hatland i Vikna og omegn fiskarlag.

– Det er viktig at de ressursene vi tar opp av havet, blir markedsført til et bredt lag av folket, mener fiskeren.

Sunniva Nicolaisen i Rørvik Fisk representerer den eneste aktøren for mottak av hvitfisk i Nord-Trøndelag. Nylig lanserte bedriften sin nye merkevare, «Rørvik».

– Det er viktig å vise fram hvitfisknæringen som representerer mange arbeidsplasser på sjø og land. Skreifisket representerer både historie og tradisjoner, fastslår Nicolaisen.

Fortsatt viktig
For å gi skreien den oppmerksomheten den fortjener, også i næringssammenheng, inviterer Skreifestivalen og utviklingsselskapet NYN IKS til næringskonferansen «Et hav av muligheter» i Norveg torsdag 27. mars.

MaritDille_AnneGreteWalaunet_650
Styreleder i Skreifestivalen, Anne Grete Walaunet, inviterer i samarbeid med Marit Dille i NYN IKS til en stor næringskonferanse med utgangspunkt i fiskeressursene under Skreifestivalen.

– Vi retter fokus mot hva dette fantastiske ressursgrunnlaget gir oss av verdiskaping og gode opplevelser for tilreisende fra en hel verden. Fortsatt er fiskeressursene våre viktig for oss, både gjennom det tradisjonelle fisket, sjømatnæring ellers og som forutsetning for deler av reiselivsnæringa. I tillegg skaper fiskeriene også i dag næringsutvikling i form av nye produkter og merkevarer, tjenesteleveranser og bygging av båter, sier arrangørene Anne Grete Walaunet i Skreifestivalen og Marit Dille i NYN IKS.

Fullstendig konferanseprogram og påmelding finner du på www.muligheter2014.eventweb.no.

Under konferansen presenterer både Norges Sjømatråd og NHO Trøndelag framtidsutsikter for fiskerinæringa, samtidig som flere av regionens næringsaktører viser noe av utviklingsarbeidet som foregår regionalt innen denne sektoren. En egen del av konferansen er viet til kulturbasert reiseliv – for skrei er fortsatt kultur, og – ikke minst – godt.

Skrei på mange vis
Andreas Holmboe er kokk ved Norveg og medlem av Kokkenes Mesterlaug Nord-Trøndelag. Sammen med andre mesterkokker setter han sammen og servere sjømatlunsj og en utsøkt middag som del av Sjømat- og kulturkvelden som avrunder konferansen. Her vises kortfilmen «Øyvære», som har norgespremiere dagen før.

– Skrei, lever og rogn er en utmerket og ettertraktet sesongvare som restaurantkokker mer enn gjerne bruker. Skrei som råvare kan serveres på mange måter, bare fantasien setter begrensninger. Garnityr som løksaus, fritert løk og løkkrem, smørsaus med appelsin, olivenolje tilsatt chili eller hvitløk er bare noen eksempler. Skreien kan også stekes, posjeres eller vakuum-varmebehandles, opplyser Holmboe.

Skreifiske på nært hold
Fiskeren Remi Hatland og fiskematprodusenten Sunniva Nicolaisen er også opptatt av at flere skal få kunnskap om fiskeri- og sjømatnæringa.

– En tur ut til Vandsøya gir publikum et innblikk i det som foregår når fiskerne kommer inn med sine fangster. Og – ikke minst – det er verdt å smake på delikatessene og stemninga med et herremåltid på Fiskarheimen, sier Nicolaisen.